Debattinnlegg – Historien til Møllergataskole

Den 13. mars annonserte Utdanningsetaten at de ønsker å legge ned 5 skoler i Oslo. Ærverdige sentrumsskolen Møllergata skole er en av disse. Som foreldre med barn på skolen mener jeg at dette er en skam!  Skolen har en helt unik historie.

Skoler er ikke bare bygninger, så absolutt, men disse bygningene er et stykke Norges- og Oslohistorie. Her har det vært mange førsteganger. Dette er byens eldste gjenværende skole fra Christiania, tegnet av arkitekt J.W.Nordan, som har vært i drift siden 1861 (den gangen het den Nordre skole) med utvidelser i 1893 og 1933. Skolen har også verdens eldste skolemusikkorps.

Året skolen åpnet, ble de aller første kvinnelige lærere, eller «lærerinner» som det het den gangen, ansatt ved en skole i Norge. Riksantikvaren skriver også at skolen «var den første skolen med elektrisk lys, helsesøster og tannlege» (www.riksantikvaren.no).

Med så lang historie har skolen hatt mange tusen barn innom dørene og krysset mye av Norges historie. For eksempel, de jødiske barna som ble fraktet med DS Donau til Auschwitz i 1942 og som døde der. Eller de som klarte å rømme med familien til Sverige og overlevde. Grunnen til at det var så pass mange jødiske barn ved skolen, er at synagogen, nå Jødisk museum (www.jodiskmuseumioslo.no), ligger bare noen kvartaler unna. Rundt skolen finner vi mange minnesmerker etter de jødiske familiene som døde under andre verdenskrig.

Einar Gerhardsen (1897-1987), arbeiderpartipolitiker og norsk statsminister i tre omganger etter krigen, «Landsfaderen», var elev ved Møllergata skole. I likhet med de jødiske barna som gikk på hans gamle skole, ble hans også internert av Nazistene (ikke ved Auschwitz, men ved Grini og Sachsenhausen).

Byantikvaren vurderte at skolen har så pass kulturhistorisk og arkitektonisk verdi at den ble fredet ved enkeltvedtak ifølge Kulturminneloven i 2017 (www.kulturminnesok.no). Skolen har blitt pusset opp i de opprinnelige fargene. Mer om skolens historie og betydning som kulturminne: Pressemeldinger fra Riksantikvaren: https://riksantikvaren.no/kvinners-kulturminner/ og Skolens historie (www.mollergata.osloskolen.no).

Hvis skolen nå legges ned, hva kan bygningene brukes til? Her blir det ikke mulig å rive ned og bygge noe nytt eller bare ta vare på fasaden.

Før vi legger ned Oslos eldste skole, og for barna våre, byens beste skole, bør vi tenke oss nøye om!

Previous
Previous

Intervju med rektor ved Møllergata skole, Alf Thomas Ringdal